Hvad er refluks?

Refluks – også kaldet gastro-øsofagel-refluks – er en betegnelse for surt maveindhold der kommer op i spiserøret og/eller munden. Imellem mavesæk og spiserør sidder en lukkemuskel som skal sikre, at mavesækkens sure indhold ikke kommer til spiserøret, da spiserøret i modsætning til mavesækken ikke tåler syren.

Lukkemusklens funktion er så at sige at fungere som en envejsventil nederst i spiserøret som skal forhindre refluks. Denne funktion støttes af den flade muskel, som kaldes mellemgulvet.

 Årsager til refluks

Hos børn under 2 år kan årsagen til refluks være en dårlig udviklet øvre lukkemuskel fra mavesækken op til spiserøret. Det vil medføre at der kan komme indhold fra mavesækken op i spiserøret. Det kan så resultere i at barnet gylper meget voldsomt. Ved silent refluks gylper barnet ikke men indholdet fra mavesækken kommer til mundhulens bund og står og irriterer spiserøret og dermed gør ondt på barnet.

En anden mindre hyppig årsag til refluks kan være synkeproblemer pga. irritation af de nerver, der skal sørge for at tunge og svælg fungerer optimalt. Et stramt tungebånd vil også kunne give forkerte synkebevægelser.

Nogle af symptomerne ved refluks kan i starten være uro og utilpashed pga. smerter og at barnet ikke er så glad for at ligge ned. Senere savlen og naturligvis gylpen, men også søvnbesvær og spiseproblemer.

Kiropraktisk behandling af refluks 

Vi ser ofte, at babyer med refluks har gavn af kiropraktisk behandling. Kiropraktoren vil ved hjælp af forskellige teknikker arbejde med ryg, nakke og kraniet for at løsne de spændinger og låsninger, der kan være med til at hæmme optimal funktion af mellemgulv og svælg hos dit barn. Vi ser fx ofte ”flitsbue” børn med refluks, hvor det er helt tydeligt at problemet er dårlig aktivering af mavemusklerne samt spændinger i nakke og brystryg.

Du vil som forælder indgå i et samarbejde og får altid øvelser med hjem, da det er vigtigt at arbejde med at bryde de uhensigtsmæssige bevægemønstre hos baby og dermed afhjælpe refluksen hurtigst/mest muligt.