Diskusprolaps i lænden

Diskusprolaps opleves hyppigst i lænden. En diskusprolaps opstår, når den yderste del af bruskskiven revner, og den inderste bløde del af bruskskiven kan diffundere ud igennem. Dette kan give irritation af det omkringliggende væv samt irritation af nerven.

Hvad er symptomerne på diskusprolaps?

Mange har både rygsmerter og bensmerter samt sovende/jagende/sitrende fornemmelse, hvis en nerve er irriteret. Dog har nogle kun ondt i benet.

Derudover kan man opleve ændring i følesansen samt have fornemmelse af manglende kræfter i det pågældende ben. Smerterne er oftest værst i de første uger, hvorefter der oftest opleves bedring efter 4-8 uger. Har man symptomer i ben/tæer vil det oftest være det der varer ved i længst tid, op til 12 mdr.

Hvad gør man ved en diskusprolaps?

En kiropraktor er specialist i at diagnosticere og håndtere diskusprolaps. Behandling af en diskusprolaps vil ofte bestå af manuel behandling, rådgivning/vejledning, øvelser og evt. smertestillende fra egen læge. På denne måde kan langt de fleste undgå operation. Hvis der ikke opleves bedring eller der opstår markant forværring af nerveirritation kan kiropraktoren henvise til MR-scanning.

Må man træne, når man har en diskusprolaps?

Ja, det må man gerne. Forskningen viser, at jo mere passiv man forholder sig ved rygsmerter, jo længere tid går der, inden smerterne forsvinder. Hvis man har en diskusprolaps kan der dog være forbehold som fx at træning/øvelser ikke må forværre bensymptomerne, mens rygsmerter er acceptable. Derudover kan kiropraktoren instruere i McKenzie-øvelser som er hyppigt brugt i forbindelse med diskusprolaps.

Brug for akuttid? Book allerede din tid nu hos kiropraktor i Sundheds-huset Odense NV på tlf.nr. 66160707 eller book online her: ONLINE BOOKING

 

Myter om diskusprolaps

Ordet diskusprolaps skaber ofte mange bekymringer og spørgsmål. Som kiropraktor hører vi desværre ofte patienter i klinikken som er fejlinformeret eller hæfter sig ved myter/usandheder om diskusprolaps. Her kan du læse om 4, som vi ofte hører.