Diskusprolaps i nakken

Diskusprolaps opleves næsthyppigst i nakken.

En diskusprolaps opstår, når den yderste del af bruskskiven revner og den inderste bløde del af bruskskiven kan diffundere ud igennem. Dette kan give irritation af det omkringliggende væv samt nerver.

Hvad er symptomerne på diskusprolaps?

Mange har både nakkesmerter og armsymptomer i form af en sovende arm, jagende smerter eller en sitrende fornemmelse, hvis en nerve er irriteret/ nerve er i klemme. Dog har nogle kun ondt i armen.

Derudover kan man opleve ændring i følesansen/føleforstyrrelser samt at have en fornemmelse af manglende styrke i den pågældende arm. Smerterne er oftest værst i de første uger, hvorefter der oftest opleves bedring efter 4-8uger. Har man symptomer i arm/fingre vil det oftest være det der varer ved i længst tid, op til 12 mdr.

Hvem får en diskus prolaps?

En diskus prolaps er en tilstand som har flere årsager, både alder, fysisk belastende arbejde og genetik spiller ind så det er svært at afgrænse det til specifikke personer. Dog ses det ofte at fysisk hårdt arbejde spiller en stor rolle.

Hvad gør man ved en diskusprolaps?

En kiropraktor er specialist i at dignosticere og håndtere diskusprolaps. Behandling af en diskusprolaps vil ofte bestå af manuel behandling, rådgivning/vejledning, øvelser og evt. smertestillende fra egen læge. På denne måde kan langt de fleste undgå operation. Hvis der ikke opleves bedring eller der opstår markant forværring af nerveirritation kan kiropraktoren henvise til MR-scanning.

Må man træne, når man har diskusprolaps?

Ja, det må man gerne. Forskningen viser, at jo mere passiv man forholder sig ved nakkesmerter, jo længere tid går der, inden smerterne forsvinder. Hvis man har diskusprolaps kan der dog være forbehold som fx at træning/øvelser ikke må forværre armsymptomerne, mens nakkesmerter er acceptable. Derudover kan kiropraktoren instruere i McKenzie-øvelser som er hyppigt brugt i forbindelse med discusprolaps.

Brug for akuttid? Book allerede din tid nu hos kiropraktor i Sundheds-huset Odense NV på tlf.nr. 66160707 eller book online her: ONLINE BOOKING

Myter om diskusprolaps

Ordet diskusprolaps skaber ofte mange bekymringer og spørgsmål. Som kiropraktor hører vi desværre ofte patienter i klinikken som er fejlinformeret eller hæfter sig ved myter/usandheder om diskusprolaps. Her kan du læse om 4, som vi ofte hører.