Maveleje udvikler din babys muskler og nervesystem

Babyer undergår en kæmpe udvikling i deres hjerne og dermed deres nervesystem de første år af deres liv, og hvor godt de trives afhænger af de udefrakommende input de får og hvor godt de modtager disse input. Noget af det bedste vi kan gøre for dem er også noget af det mest simple.

Et af de første motoriske skridt for baby er at han forsøger at løfte hovedet lidt fri af underlaget. Dette stimulerer og styrker ryggens og nakkens muskler til at blive stærkere, så baby på et tidspunkt bliver stærk nok til at kunne kravle, sidde og gå. Hvis baby ikke udvikler en god muskulatur vil nogle af de motoriske milepæle kunne blive forsinket eller han kan udvikle uhensigtsmæssige bevægemønstre. Husk dog at det ikke er meningen at din nyfødte baby skal kunne løfte hovedet højt fra underlaget og lave flitsbue med hele kroppen. Hvad der også kan kaldes at være bagsidedominant.

Det at baby løfter hovedet stimulerer også nerveceller som påvirker områder i hjernen der er ansvarlig for motorisk og kognitiv udvikling og læring. Så der er altså kun gode grunde til at lægge baby på maven.

Forebygger skævheder

Et andet plus er også at maveleje er en vigtig faktor for at undgå skævt- og fladt baghoved. Når dit barn ligger på maven undgår du vedvarende tryk på baghovedet som ellers kan medføre skævheder. Brug maveleje så ofte som muligt. Alt tæller altså både på fladt underlag og på maven af forældre eller andre voksne. Vigtigt er det, at armene er i underlaget når baby øver sig i presse op.

Hvis baby ikke vil ligge på maven

Det er meget normalt, at din helt nyfødte baby ikke lige synes det er det allersjoveste at ligge på maven alene, men hvis det bliver ved kan det skyldes spændinger og låsninger i nakke og ryg. Hvis dette er tilfældet er der ikke noget at sige til, at baby græder og ikke vil ligge der, da det hindrer fri bevægelse af nakken og hovedet. For ikke at forhale den motoriske udvikling og dermed barnets generelle trivsel, er det derfor vigtigt, at barnet får hjælp så tidligt som muligt. 

Når barnet er 3 måneder skal det kunne ligge på albuerne og løfte hovedet med et jævnt svaj i det øverste af ryggen, ben og bagdel skal være i ro.

Kiropraktisk behandling af babyer

Kiropraktoren vil undersøge dit barns nakke, ryg og kranie for spændinger og låsninger samt give dig gode råd og øvelser, I kan lave hjemme for at underbygge behandlingen så dit barn hurtigst muligt bliver glad for at ligge på maven.

Hvis dit barn ikke vil ligge på maven anbefaler vi, du får det tjekket hos en babykiropraktor. Derudover anbefaler vi:

  • At lægge baby på maven så meget som muligt. Alt tæller, både fladt underlag og på maven af dig.
  • At undgå at støtte baby op under brystet med pude eller lignende, da det ikke aktiverer musklerne rigtigt.
  • At have tålmodighed med træningen