Refluks & overdrevet gylp

Hvad er refluks

Refluks – også kaldet gastro-øsofagel-refluks – er en betegnelse for surt maveindhold der kommer op i spiserøret og/eller munden. Imellem mavesæk og spiserør sidder en lukkemuskel som skal sikre, at mavesækkens sure indhold ikke kommer til spiserøret, da spiserøret i modsætning til mavesækken ikke tåler syren.

Lukkemusklens funktion er så at sige at fungere som en envejsventil nederst i spiserøret som skal forhindre refluks. Denne funktion støttes af den flade muskel, som kaldes mellemgulvet.

Årsager til refluks

Hos børn under 2 år kan årsagen til refluks være en dårlig udviklet øvre lukkemuskel fra mavesækken op til spiserøret. Det vil medføre at der kan komme indhold fra mavesækken op i spiserøret. Det kan så resultere i at barnet gylper meget voldsomt.
En anden årsag kan være synkeproblemer pga. irritation af de nerver, der skal sørge for at tunge og svælg fungerer optimalt eller spændninger i nakke og ryg. Et stramt tungebånd vil også kunne give forkerte synkebevægelser

 

 

 

 

 

Symptomer på refluks

  • Uro og utilpashed
  • Barnet er ikke glad for at ligge på ryggen
  • Overdrevet savlen/gylp
  • Søvnbesvær og spiseproblemer
  • Mange opvågninger
  • Skyder ryggen bagover som en flitsbue
  • Raller i vejrtrækning

Silent refluks
Silent refluks betyder at maveindholdet kører op og ned, men ikke kommer ud. Det kan gøre ondt og være generende for din baby.

Kiropraktisk behandling af refluks 

Vi ser ofte, at babyer med refluks har gavn af kiropraktisk behandling. Kiropraktoren vil ved hjælp af forskellige teknikker arbejde med ryg, nakke og kraniet for at løsne de spændinger og låsninger, der kan være med til at hæmme optimal funktion af mellemgulv og svælg hos dit barn. Vi ser fx ofte ”flitsbue” børn med refluks, hvor det er helt tydeligt, at problemet er dårlig aktivering af mavemusklerne samt spændinger i nakke og brystryg.

Du vil som forælder indgå i et samarbejde og får altid øvelser med hjem, da det er vigtigt at arbejde med at bryde de uhensigtsmæssige bevægemønstre hos baby og dermed afhjælpe refluksen hurtigst/mest muligt.

BOOK din tid hos en af vores kiropraktorer, som også er baby/børnespecialister. Ring tlf. 66160707 eller book online