Delte mavemuskler/rectus diastase - hvad er det egentlig?

Delte mavemuskler er en naturlig del af en graviditet og hos de fleste vil mavemusklerne samle sig igen i tiden efter fødslen. Det latinske navn rectus diastase refererer til, hvad det egentlig er der sker, nemlig at den yderste mavemuskel kaldet rectus abdominis deler sig på midten. De to halvdele af den yderste mavemuskel er samlet på midten af en linje bindevæv kaldet linea alba. I takt med at maven vokser vil der komme mere og mere stræk på linea alba, hvilket resulterer i at bindevævet bliver tyndere og dermed svækkes og musklerne vil adskilles.

Ved delte mavemuskler er det dermed ikke musklerne der støtter og holder de indre organer på plads, men i stedet bindevævet. Jo mere adskilte mavemusklerne er, jo tyndere er bindevævet trukket og jo mindre støtte giver det. Der er altså forskellige grader af delte mavemuskler.

Samler mavemusklerne sig ikke efter fødslen kan det give en række problemer. Idet de øvrige lag af mavemusklerne også hæfter i området ved linea alba, så vil en øget afstand betyde, at deres funktion også nedsættes. Derved er funktionen omkring lænderyggen ikke optimal og på sigt er der risiko for at udvikle lændeproblemer. Idet mavemusklerne ikke længere har mulighed for at holde på de indre organer, så vil de falde ud og ned i bækkenet og dette kan medføre trykken på blæren, som kan give stress inkontinens samt resultere i, at tarmsystemet ikke kan fungere normalt og dermed resultere i fordøjelsesproblemer. Desuden bevirker dét, at indvoldene ikke holdes på plads, at man bliver ved med at have topmave selvom man ikke er overvægtig.

 

Dette skal du være opmærksom på, hvis du har delte mavemuskler

Nogle aktiviteter sætter pres på bindevævet og man vil derfor holde diastasen ved lige eller måske endda øge den. Eks. er det vigtigt at være opmærksom på, ikke at rejse sig lige op, når du skal sætte dig op i sengen. Her bruger du den ydre mavemuskel og presser egentlig bare indvoldene ud i det i forvejen svækkede bindevæv. Har du delte mavemuskler vil du ved denne bevægelse se at du får ’toblerone’mave - altså at maven spidser til. I stedet skal du først vende dig om på siden og så bruge armene til at løfte overkroppen op fra madrassen.
Al øvrig aktivitet og øvelser, hvor ’toblerone’maven kommer frem vedligeholder tilstanden og er altså uhensigtsmæssigt. Dette gør sig bl.a. også gældende ved den klassiske mavebøjning og planken, som ellers er de øvelser mange vil give sig i kast med, for lige at få det sidste mave væk.

En anden ting, som også er vigtig at være opmærksom på er, at dét der egentlig skal til for at diastasen samler sig er, at der sker en heling af bindevævet. Kroppen restituerer og heler, når vi sover og er i hvile og med en lille ny i huset, kan det indimellem være en udfordring at nå sine 8 timers søvn. Samtidig må det formodes at kroppen er 'kodet' sådan, at eks produktion af mælk og heling af livmoderen står højere på prioriteringslisten end heling af rectusdiastasen. Der er derfor ingen grund til panik over at din rectus diastase endnu ikke er helet efter 6 måneder - du er ikke alene!

Træning kommer ind i billedet, da man har fundet ud af, at man via korrekt træning kan stimulere bindevævet til at trække sig sammen. Ved delte mavemuskler skal der være fokus på øvelser, som træner kernemuskulaturen - altså den muskulatur som ligger dybt.

gravidholdet snakker vi om delte mavemuskler og de ting du skal være opmærksom på ift dette under- og lige efter graviditeten. På efterfødselsholdet er der også stor fokus på forholdsreglerne ved delte mavemuskler samt på de øvelser, som er hensigtsmæssige at udføre.

Du er selvfølgelig også velkommen til at komme til en individuel tid, hvor jeg tjekker om du har delte mavemuskler og instruerer dig i, hvad du selv kan gøre.

Har du spørgsmål, ønsker du at bestille en tid eller tilmelde dig et af ovenstående hold, så kontakt mig på telefon 66160707 eller e-mail: charlotte@sundheds-huset.dk

 

Skrevet af: Fysioterapeut Charlotte Ebsen