Bestil din tid i dag på 66 16 07 07 eller via online booking

Iskiassmerter eller blot "iskias" er en fællesbetegnelse for smerter i lænd, balde og ben eller alle tre steder. Årsagerne til smerterne kan være mange. Betegnelsen opstod fordi man førhen mente, at smerterne kom fordi den store iskiasnerve var afklemt et eller andet sted i dens forløb. Det kan de også gøre, men smerterne kani høj grad også stamme fra meget andet end at selve iskiasnerven er afklemt. Iskiasnerven dannes af nerverødder fra de nederste lændehvirvler og løber ned i  hver sin balde og forgrener sig til benet.  

Man kan ikke ud fra smerternes karakter afgøre, hvorfra de kommer. De kan nemlig variere meget, de kan føles som brændende, sviende, borende eller som en murren i balden og/eller baglår, nogle gange helt ned i underben og fod. Og smerterne kan stamme fra den nederste del af lænderyggen eller fra balden også selvom det kun gør ondt i benet, og ikke der hvor smerten rent faktisk udspringer. I sådanne tilfælde kan man sige at det ville være mere korrekt at kalde smerterne for henviste eller refererede, end for iskiassmerter, fordi smerter rent faktisk stammer et andet sted fra, end der hvor de føles.

Smerter i lænden kan skyldes discusprolaps eller forsværinger i nerverodskanalerne, men langt oftere skyldes det smerter fra led eller muskler. Er der muskelspændinger og/eller ledlåsninger i lænden, kan disse også give anledning til de før beskrevne smerter i benet og her vil man helt klart tale om henviste smerter, for der er ikke noget galt i benet, men derimod i ryggen. Derudover kan man også opleve at få smerter i knæ eller baglår, hvis der er problemer omkring bækken- eller hofteled.

For at vurdere hvad der er årsag til netop dine "iskiassmerter" er det vigtigt at få stillet en rigtig diagnose. Der er nemlig forskel på behandlingen, hvis dine smerter stammer fra en discusprolaps eller hvis de stammer fra spændt muskulatur i ryg, balde og ben, eller hvis det skyldes problemer omkring din hofte.

Hos kiropraktoren laver vi en grundig undersøgelse og snakker med dig om dine smerter. Vi finder ud af, hvad vi mener er årsag til dine smerter, og om vi kan hjælpe dig straks eller der er behov for yderligere udredning først. Vi har mulighed for at få taget røntgenbilleder eller få dig henvist til en MR-scanning, hvis det viser sig, der måtte være indikation herfor.

Et typisk behandlingsforløb indebærer ofte ledfrigørende behandling, det vi kalder manipulation, herudover udspænding af spændt muskulatur, information omkring hvordan du skal forholde dig hjemme og/eller på dit arbejde. Ved behov får vi iværksat et træningsprogram, så vi sammen kan undgå at du får tilbagefald.

Der er også mulighed for selv at gøre noget når du oplever iskiasmsmerter. Generelt er det en god ide at forsøge at holde dig så aktiv som muligt, det tyder forskningen i hvert fald på. Når du sidder er det en god ide at have fokus på at holde ryggen så ret som mulig. Du kan prøve at dulme smerterne med en ispose, men det kan være svært at vide hvor du skal lægge isen, hvis du ikke ved hvorfra smerterne stammer. Her vil du få råd og vejledning fra din kiropraktor. Husk på det ofte vil være bedre for dig at forsøge at forblive så aktiv som mulig trods smerterne.

Oplever du nogle af ovenstående symptomer?

Book allerede nu din tid hos en af Sundheds-husets kiropraktorerpå tlf: 6616070 eller book online her: ONLINE BOOKING