Hvad er et stramt tungebånd?
Et stramt tungebånd (Ankyloglossia), er et unormalt stramt tungebånd (frenulum) der sidder på undersiden af tungen og ses som en lille streng. Et stramt tungebånd kan forhindre tungen i at bevæge sig optimalt og kan derfor give udfordringer med spændinger, spisning, tale og vejrtrækning.
Tungebåndet kan være kort, stramt eller hæfte langt fremme på tungen. Der er kun ét tungebånd, og altså ikke et forrest og et bagerst, som nogen misvisende taler om. Udfordringen er hvorhenne det hæfter på tungen og i munden.
Hvilke udfordringer kan man opleve hvis barnet har stramt tungebånd?
Udfordingerne kan være meget varierende, alt afhængig af hvor meget tungen motorisk er forhindret, hvilken alder barnet har, hvor mange spændinger barnet oplever etc. Der skal derfor altid en individuel funktionel vurdering til.
Udfordringer omkring amning kan være:
- Smerter hos mor ved amning
- Mor får sår eller rifter på brystvorten
- Baby slipper brystet ofte og har svært ved at holde vakuum
- Smaske eller kliklyde i forbindelse med amning
- Brystvorten er skæv eller flad, efter amning
- Baby er småtspisende, har måske svært ved at tage nok på i vægt
- Mor har svært ved at opretholde en god mælkeproduktion
- Baby er meget urolig ved brystet
- Der er ammestillinger, der slet ikke kan lade sig gøre
- Baby hiver efter vejret under amning
Hos babyer der får flaske, kan der ligeledes høres smaske- eller kliklyde, som kan skyldes det stramme tungebånd. Mælken kan løbe ud ved siden af suttehovedet, fordi baby ikke kan svøbe om flasken, og baby græder i forbindelse med måltidet.
Hvorfor er det vigtigt, at tungen kan bevæge sig frit?
Tungen er en stærk muskel og har mange funktioner. Når tungen ikke kan bevæge sig frit, finder barnet kompenserende metoder til eks. at spise og tale. Det kan resultere i smertefulde spændinger og uhentsigtsmæssige mønstre, eller sultestrejke og manglende pludren og tale.
Tungen har betydning for:
- Udvikling af mundhulen og for at gøre ganen bred, så der er plads til tænderne
- Udtale af lyde og ord. Udtalevanskeligheder kan skyldes nedsat mobilitet og styrke i tungen
- At føre mælk, mad og drikke rigtigt rundt i munden med en korrekt synkebevægelse
- Vejrtrækning
- Balance i kroppen
- Spændinger i kæbe og nakke og eventuelt hovedpine
Hvad er læbebånd og kindbånd
Stramt tungebånd ses ofte i sammenhæng med stramt læbe- og/eller kindbånd. Læbebåndet er den streng, du kan se, hvis du krænger overlæben ud eller mærke, hvis du stikker tungen op foran dine fortænder.
Kindbåndet kan du mærke, hvis du stikker din tunge op i kinden lige omkring din overmunds hjørnetand i begge sider. Hvis et eller alle disse er stramme, kan det have betydning for din babys evne til at forme læberne omkring bryst eller flaske. Du vil bemærke, at din baby ikke krænger overlæben ud over brystet eller flasken, altså ikke laver "burger-mund". Efter måltider kan baby ofte være lidt rød i huden lige over overlæben eller langsomt få en “suttevabel”.
Hos de større børn ser vi ofte udfordringer med at kunne lukke munden helt, børste tænder, spise "pænt", have udtalevanskeligheder, have tandkødssmil samt spændinger i ansigtet.
Hvad kan vi gøre for jer i Sundheds-huset
Vi er stolte af at vi i Sundheds-huset kan tilbyde jer et tværfagligt hus med både kropsbehandlere, ammevejleder og ergoterapeut med OMFT uddannelse. Således får I den helhedsorienterede tilgang under samme tag.
I Orofacial Myofunktionel Terapi (OMFT) hos vores ergoterapeut, laves der en funktionel undersøgelse der vurderer mundens og ansigtets funktionalitet ift. at spise, drikke og tale.
I et OMFT forløb undersøges samt vurderes stramt tungebånd, læbebånd og kindbånd samt evt. spændinger og tjek af primitive reflekser.
Der vejledes i øvelser, strategier og evt. hjælpemidler samt træningsredskaber tilpasset den enkelte.
Hvad er OMFT?
I Orofacial MyoFunktionel terapi (OMFT) er der fokus på de 4 mål:
- Læberne skal holdes lukket
- Trække vejret igennem næsen
- Synke korrekt med tungen i ganen
- Tungen skal hvile i ganen med tungespidsen placeret i ganen – let bag fortænderne.
Et typisk forløb varer mellem 24-48 uger, hvor vi mødes hver 2. uge (dette kan også være online). Her har vi fokus på træning af mundens og ansigtets muskler, samt at rette op på kompensatoriske strategier barnet har tilegnet sig.
Øvelserne er specialtilpasset den enkelte og sjove samt motiverende at lave.
OMFT forløb er fra 5 år og op, men vores ergoterapeut uddanner sig løbende og har stor erfaring med at lave OMFT tilgange til mindre børn.
Vi tilbyder mundmotoriske forløb og OMFT for både babyer, små børn, større børn og voksne.
Se mere her
Vil du vide mere?
Så tøv ikke med at kontakte os eller læse endnu mere hos Charlotte fra stramttungebaand.dk, der har samlet alt du bør vide før, under og efter et "klip".