Ordet diskusprolaps skaber ofte mange bekymringer og spørgsmål. Som kiropraktor hører vi desværre ofte patienter i klinikken som er fejlinformeret eller hæfter sig ved myter/usandheder om diskusprolaps. Herunder kan du læse om 4, som vi ofte hører.

1: Én gang diskusprolaps, altid diskusprolaps
Nej! Mange tror fejlagtigt, at når man er blevet diagnosticeret med en diskusprolaps, så har man den resten af livet – dette er ikke sandt. I langt de fleste tilfælde heler kroppen sig selv. I forløbet svinder prolapsen ind, og kroppens immunforsvar nedbryder her det sidste udbulingen.
Hvis diskusprolapsen er vedvarende og vurderes til ikke at forsvinde af sig selv, kan operation overvejes.

2: Man må ikke bøje sig forover
Det må man gerne. Før i tiden blev man rådet til ikke at bøje sig forover, og dette har desværre medført, at folk med tidligere diskusprolapser tror, at de aldrig mere må lave netop denne bevægelse. Ryggen er stærk og er lavet til at kunne bøje sig forover. Vi kan i klinikken møde patienter som i årevis har holdt ryggen helt ret i alle tænkelige situationer, hvilket giver et meget uhensigtsmæssigt bevægemønster.

3: Man må ikke træne
Man må faktisk alt det man føler kroppen tillader. Man må meget gerne træne! Det man dog skal være opmærksom på er eventuel forværring af udstrålende smerte til enten arme eller ben - Bevægelserne må godt gøre ondt i nakken eller lænden, men bevægelser som gør smerterne værre eller giver sovende fornemmelser i armen, skal du prøve at undgå. Det er dog ikke farligt at lave bevægelser, som giver smerter i arme eller ben, men det kan betyde, at helingen vil tage længere tid  ligesom hvis man bliver ved med at kradse i et sår.

4: Man skal scannes, hvis der er mistanke til diskusprolaps
Nej, man skal ikke scannes eller have foretaget anden form for billeddiagnostik for at bekræfte en diskusprolaps. Diskusprolaps er i klinisk diagnose, hvilket betyder, at den kan stilles ud fra sygehistorien og en klinisk undersøgelse. Scanning er kun nødvendigt, hvis kiropraktoren er i tvivl om diagnosen, hvis der ikke er bedring i løbet af 4-8 uger, hvis smerter er meget voldsomme, manglende kontrol over vandladning eller afføring eller man oplever akut manglende styrke i arme eller ben.


Er du diagnosticeret med diskusprolaps og er i tvivl om du har fået korrekt information, så ring og snak med en af sundheds-husets 4 kiropraktorer på 66 16 07 07.