Hvad er piskesmæld

Piskesmæld som også kaldes for “whiplash”, er en betegnelse for skadesmekanismen, hvor hovedet er blevet kastet voldsomt tilbage og herefter fremad. Ved sådan en skadesmekaniske i nakken, hvor vævet liver udsat for stor kraft kan der forekomme små fibersprængninger i muskulaturen, dog kan der også i nogle tilfælde ske større skader på ledbånd, bruskskiver, nerver, knogler og led.

Hvordan får man piskesmæld

En piskesmældsulykke opstår typisk, når man bliver påkørt bagfra i bilen. Andre ulykker kan dog også resultere i piskesmæld.

Symptomer på piskesmæld

Inden for de første tre døgn efter ulykken:

  • Du har en stivhed i nakken.
  • Du har ondt i nakken.
  • Du har hovedpine.
  • Du oplever smerter i skulderområdet.
  • Du føler dig træt.
  • Du har en ubehag i kroppen, som er svært at forklare.

Hvordan stilles diagnosen

Piskesmældsdiagnosen skal stilles på baggrund af symptombilledet samt vurdering af smerter og gener. Kiropraktoren vil undersøge din nakke, muskler og led. Hvis der herved er mistanke til brud eller ledskred i nakken, vil du blive røntgenfotograferet eller henvises til scanning.

Behandling af piskesmæld

Man skal sikre sig at særligt nakken er i den bedst mulige tilstand for at mindske risikoen for kroniske problemer. Kiropraktoren vil ofte behandle piskesmæld med flere metoder: manipulationsbehandling, bløddelsbehandling og udspændingsteknikker. 

Det kan på forhånd være svært at vurdere, hvem der udvikler langvarige gener - heldigvis oplever størstedelen kun få eller forbigående gener efter en skade.