Det nyfødte kranie

Hos en baby er knoglerne i kraniet ikke vokset sammen, og det er der en god grund til. Kraniet skal nemlig være i stand til at tilpasse sig fødselskanalen. Nogle gange kan baby fødes med fladt eller skævt kranie, hvis baby fx har stået skævt eller i sædestilling. Det er helt normalt og ofte vil kraniet rette sig af sig delv de første dage eller den første uge.

Årsager til skævt og fladt baghoved

Krainet er altså blødt og formbart efter fødslen, og det er jo glædeligt at et medfødt skævt kranie kan rette sig til normalt, men det gør det også sårbart overfor hvordan det påvirkes og især hvordan baby er lejret. Det betyder at et konstant tryk i længere tid på det samme sted vil kunne gøre kraniet fladt. Hvis baby fx altid ligger på den samme side og sover eller lige på baghovedet, vil krainet hurtigt blive fladere i den side og hele kraniet kan blive skævt. Det kan være fordi baby har en favoritside, som skyldes spændinger og låsninger i nakkens led og muskler, eller det kan være fordi man har en vane med altid at lægge baby til den samme side, hvis man giver barnet flaske. Brug af autostole og skråstole bidrager også til udvikling af et fladt baghoved.

I sjældne tilfælde kan et skævt eller fladt baghoved skyldes for tidlig sammenvoksninger af fontanellerne (de bløde pletter) i kraniet.

Hvordan kan du se om dit barn har skævt eller fladt baghoved

Nogle gange kan man se at baghovedet er skævt eller fladt ved at kigge på det bagfra. Du kan også prøve at se på hovedet oppefra. Ofte vil et fladt baghoved være bredere end panden. Ved et skævt baghoved vil du kunne se et fladt område bagtil på kraniet og i samme side vil øret og panden kunne være skubbet længere frem i forhold til den anden side. 

Kiropraktisk behandling af skævt eller fladt baghoved

Hvis barnet fra fødslen har haft et skævt kranie og det ikke retter sig af sig selv er det vigtigt du opsøger hjælp så hurtigt som muligt. Dette fordi babys kranie vokser hurtigt, og fordi tidlig behandling som oftest giver det bedste resultat. Ligeledes hvis barnet har udviklet skævt eller fladt baghoved efter fødslen.

Kiropraktoren vil starte med at undersøge kraniet samt nakke, ryg og bækken. Ofte vil der være spændinger og låsninger i nakken, som har været årsag til at kraniet er blevet skævt eller fladt. Kiropraktoren vil også kunne behandle kraniepladerne blidt for at stimulere dem til hurtigere at finde på plads.

Du vil altid få øvelser og råd med hjem der passer til det specifikke problem, men nogle generelle retningslinjer er:

  • Sørg for at stimulere barnet til begge sider og ekstra meget til den ikke skæve side
  • Sørg for at lejre barnet med hovedet drejet til den ikke flade side, når barnet skal sove
  • Sørg for barnet ligger mindst muligt på ryggen, når det er vågent
  • Sørg for at begrænse tiden i autostol og skråstol til et minimum
  • Sørg for skiftevis at give baby flaske i højre og venstre arm

 Du er altid velkommen til at ringe og høre nærmere hos vores baby kiropraktorer.